Hem » Snittar: Bästa plockmaten att bjuda på

Snittar: Bästa plockmaten att bjuda på

by Jaxon Lepierre

Det finns nog ingenting som är så smidigt och ändå så gott att bjuda på som lite smarrig plockmat. Plockmat på fest eller kalas är dessutom enkelt att göra själv. Men skulle du inte ha tid att fixa det hemma kan du enkelt köpa hem färdig mingelmat.

Här kommer vi ge dig tips på olika plockmat som är perfekt att servera när du bjudit hem vänner. Dina gäster kan umgås med varandra och ändå mingla med något att äta i ena handen, medan den andra handen håller glaset och servetten.

Tänk dock på att om du bara serverar snittar och tilltugg så gör tillräckligt många och gärna flera varianter. Räkna med att varje person äter fyra-fem snittar var. Övrigt tilltugg går snabbt åt eftersom många tänker inte ens på att de tar en gurkbit och dippar eller några salta pinnar att tugga på.

Goda snittar till mingel

Det är som vi nämner inledningsvis enkelt att göra egna snittar. Hoprullade tunnbröd med fyllning som skivas blir goda snittar. Eller skär formbröd i trekanter och servera med någon god ost. Här nedan ger vi dig lite kalastips på olika slags snittar och annan plockmat du kan fixa hemma.

Enklare snittar

Enkelt betyder inte att det inte är gott. De här snittarna går på ett kick att göra:

 • Kavring med äggsallad.
 • Ljust formbröd med färskost och ost.
 • Skivade tortillarullar med lax, grillad kyckling eller rostbiff.

Lyxigare snittar

Vill du få gästerna att uppleva lite lyx och flärd är räkor och löjrom bra ingredienser. Här kan du exempelvis satsa på följande:

 • Skivade tunnbrödsrullar med färskost och räkor.
 • Små miniråbiffar på mörkt bröd, toppade med löjrom.
 • Räksnittar med olika slags bröd, variera med majonnäs, crème fraiche och löjrom.

Matigare snittar

Om du har bjudit in till en fest utan middag kan det vara värt att bjuda på lite mer matiga snittar som mättar mer. Det kan både vara varma och kalla snittar som exempelvis:

 • Små pizzabitar
 • Varma snittar med honung och getost
 • Minibaguetter med olika fyllning som tonfisk, räkor eller renkött
 • Skinkrullar fyllda med mozzarella

Tapas som plockmat

Det behöver givetvis inte bara vara snittar som du bjuder på som mingelmat. Spanien är ett bra exempel där enklare plockmat är minst lika gott. Bara servera det i skålar med tandpetare till så är det enkelt att småäta på bland annat:

 • Oliver
 • Soltorkade tomater
 • Ost
 • Salami

Grönsaker och dipp

Glöm inte olika grönsaker när du serverar mingelmat. Gurka och morötter skurna i små behändiga stavar som kan doppas i någon god dippsås brukar vara populärt. Det är även enkelt att göra hemma eftersom det inte kräver någon som helst tillagning. Olika varianter av dippsåser finns dessutom att köpa färdigt om du inte kan eller hinner röra ihop dem själv.

Inte tid att göra egen plockmat, köp färdigt

Det är inte alltid det finns tid att göra egen mingelmat eller tilltugg. Festen kanske bestämdes spontant och du måste fixa något snabbt på väg hem från jobbet. Som tur är idag finns det mängder med god plockmat att köpa både färsk och fryst.

Sushi brukar finnas i kyldisken med olika varianter i färdiga paket, eller så kan du beställa det på närmsta sushirestaurang. I frysdisken finns det dessutom mängder av plockmat så du kan få ett varierat utbud, exempelvis vårrullar, lökringar, räkdumplings och mozzarella sticks är populärt. Komplettera sedan med lite salta pinnar och jordnötter och du har mingelmaten klar.

Många fördelar med plockmat

Att servera plockmat istället för att bjuda på en lagad middag har många fördelar. Det gäller särskilt om det är många som kommer på festen. Med mingelmat kan du bjuda på något som passar allas smaker, oavsett om de är vegetarianer, veganer eller köttälskare.

Plockmat uppmuntrar dessutom folk till att mingla mer och umgås, istället för att sitta kvar vid sin plats vid det dukade bordet. Sist men inte minst, det kräver mindre förberedelser och ger mindre efterarbete.

Related Articles