Hem » Så får du hälsosamma vanor att fastna och bli rutiner 

Så får du hälsosamma vanor att fastna och bli rutiner 

by Jaxon Lepierre

Även om hösten och vintern är en tid på året då man allra helst bara hade bäddat ner sig i soffan och legat i ide fram tills våren och sommaren så är detta inte särskilt klokt. Under hösten och vinterhalvåret så måste vi se till att röra på oss för att se till att vi inte deppar ihop fullständigt. 

Samtidigt så kan hösten vara den perfekta tidpunkten att börja träna och förändra sin kost till det bättre. Oavsett vilket mål du har med din träning så finns det en del tekniker som man bör använda sig av för att se till att ens nya hälsosamma vanor fastnar och blir rutiner. 

Att börja med dessa under hösten ger en tid att märka resultat fram tills nästa sommar, samtidigt som det är ett fantastiskt sätt att mota bort en vinterdepression. Det är självklart också väldigt viktigt att man tar sig tiden att ladda på sina batterier och vila, oavsett om man gör det genom att sätta på en bra film eller genom att testa underhålla sig med spel på sidor hemsidor som erbjuder snabba casino uttag. I den här texten kommer vi att dela med oss av några av de allra bästa tipsen för att få hälsosamma vanor och träning att bli rutin, samt hur man ska gå tillväga precis när man sätter igång.  

Träning och hälsa är ett maraton, inte en sprint 

Att börja träna och röra på sig kan kännas som ett väldigt stort steg om man inte har gjort det särskilt mycket förut. Samtidigt så är hälsa och träning ett maraton där det gäller att regelbundet göra saker som kroppen mår bra av för att sedan kunna se resultat i det långa loppet. Det gäller därför att man ser till att hålla uppe träningen och kosten under en längre tid för att på allvar kunna märka av positiva resultat av allt det slit som man lägger ner. 

Börja långsamt

Detta är någonting som är oerhört viktigt att hålla i åtanke precis när man sätter igång. När man precis har börjat att träna så är det vanligt att motivationen är hög och att man orkar ge sig ut och motionera flera dagar i veckan. Den här motivationen kan dock vara väldigt svår att bibehålla över tid och därför så är det viktigt att man ser till att man börjar långsamt med sin träning för att sedan successivt bygga upp den över tid. På så sätt så ser man till att man kan bibehålla motivationen över en längre tid och behöver inte riskera att helt tappa suget på det som man gör. Det är bra att sikta på två gånger i veckan till en början och sedan varva upp träningen allt eftersom att man börjar bygga upp en rutin och en vana. Till slut så kommer träningen vara någonting som sker mer eller mindre automatiskt.  

Testa på olika träningsformer 


Ett annat vanligt misstag som många gör är att de snöar in på ett specifikt träningssätt för att sedan inte våga testa på nya saker. Detta är långt ifrån det bästa sättet att gå till väga och det är istället mycket bättre om man testar på olika sätt att motionera och träna på för att hitta någonting som man tycker är roligt. Om du aldrig har styrketränat förut så kan en månads gymmande ge dig en god uppfattning om det är någonting som du vill fortsätta med eller om du har svårt att motivera dig själv för att konditionsträna så kan det vara värt att testa på exempelvis padel eller någon annan sport där man får röra på sig under underhållande former. 

Kosten

Kost är oerhört viktigt för att märka av resultat i sin träning, oavsett vad det är för träning som du sysslar med. Läs på kring kostkraven för din specifika träningsform och hur du ska äta om du vill gå ner eller upp i vikt. Att skaffa ett kostschema är det absolut bästa sättet att gå till väga med detta, men om det känns som ett alldeles för stort steg att börja med så räcker det ofta med att tänka efter en vända kring hur man äter och var man kan göra nyttigare val. 

Att äta bra är mer än hälften av en hälsoresa, särskilt om man vill gå ner eller upp i vikt. Samtidigt så är det viktigt att man ser till att inte helt och hållet snöa in på det man äter utan att unna sig ibland. Därför är det vanligt med så kallade “cheat days” inom träningscirklar. Som namnet antyder så är detta dagar då man får äta vad som man än önskar, oavsett hur ens kostschema ser ut. Man ska aldrig känna att man behöver tacka nej till exempelvis en krogrunda eller liknande, men det gäller att man ser till att hålla sig till sitt schema över tid. 

Related Articles