Hem » Bitcoin-kurs och marknadsdynamiken: Hur köper man BTC?

Bitcoin-kurs och marknadsdynamiken: Hur köper man BTC?

by Jaxon Lepierre

Bitcoin är en digital valuta som har väckt stor uppmärksamhet de senaste åren. Precis som med typer av valuta kan du lagra dem, växla in dem och göra betalningar med dem. Nyckeln till vad som skiljer Bitcoin från nationella valutor som US-dollar, euro eller japanska yen ligger i dess decentraliserade struktur. I denna guide kommer du att läsa om alltifrån vad blockchain är för något, till Bitcoin Kurs och mycket mer!

Vad är bitcoin?

Generellt utfärdas valuta av centralbanker, och medborgarna tvingas använda sin nations pengar. Med undantag för kontanter (som blir allt mer sällsynta) görs transaktioner genom mellanhänder som banker och betalningsportaler.

Bitcoin, däremot, är en valuta som styrs av ”konsensus” eller viljan hos sina användare. Den består av ett växande nätverk av människor som frivilligt går med på reglerna i Bitcoin-protokollet. De använder den decentraliserade infrastrukturen för att göra transaktioner emellan och för att investera i dess värde oberoende av någon regering, företag eller finansiell institution. Det finns ingen anledning att be om tillåtelse att använda Bitcoin, och det finns ingen risk att bli avstängd från systemet. Det viktigaste är att själva systemet är huvudlöst och distribuerat globalt, vilket gör det både motståndskraftigt mot korruption och extremt hållbart.

Varför är Bitcoin värdefullt?

Historiskt sett har människor använt allt från snäckskal till kapsyler som pengar, men utan tvekan är den mest bestående formen av valuta guld. Människor använde sig av guld tack vare dess sällsynthet, dess hållbarhet och möjligheten att smälta och gjuta det. Dessa egenskaper gjorde guld användbart som en metod för att handla med.

Bitcoin jämförs ofta med guld eftersom det har liknande egenskaper:

Den har ett begränsat utbud. Det kommer bara någonsin att finnas 21 miljoner Bitcoins.
Det är lätt delbart. Du kan dela upp en bitcoin i 100 miljoner bitar.
Det är hållbart. Ett enormt globalt distribuerat nätverk av oberoende styrda datorer spårar bitcoins. Detta säkerställer att ingen bitcoin går förlorad.

Utöver detta har bitcoin några andra viktiga funktioner som gör att den kan föra guldets monetära egenskaper till den moderna digitala eran. Exempelvis så är det enkelt att överföra bitcoin. Man kan skicka vilken mängd bitcoin som helst till vem som helst i hela världen, detta kan göras på några minuter och med en 100 % garanti för säkerhet. Det är nästan som att skicka ett krypterat e-postmeddelande. Det är även lätt att verifiera äktheten av bitcoin. Det är faktiskt omöjligt att göra transaktioner med falska Bitcoin.

Tack vare guldets användbarhet växte guldets “nätverk”, med tiden blev guld allmänt accepterat som värdefullt i hela världen. Även om Bitcoin, som startade 2009, är mycket nyare än guld, gynnas Bitcoins nätverk av hur snabbt och lättåtkomligt det är på det internet. Antalet människor som sätter värde i Bitcoin har växt i en exponentiell takt sedan starten till den grad att bitcoins kursvärde som i skrivande stund ligger på 174, 697 kronor, vilket överstiger värdet på guld – och det kanske bara är början.

Så här köper du Bitcoin

Du kan använda dig av en handelsplattform som riktar in sig på kryptovalutor eller skapa din egna Bitcoin-plånbok. Så här skapar du en bitcoin-plånbok:
1. Gå till en webbplats som erbjuder bitcoin-plånböcker
2. Skapa ett konto och bekräfta din identitet med hjälp av din e-postadress, telefonnummer och andra detaljer som krävs för att slutföra registreringen.
3. När du har skapat ditt konto kan du ansluta det till ditt bankkonto så att du kan göra insättningar och uttag med Bitcoin.
4. Börja handla! Du kan välja mellan olika typer av marknader och priser för att bestämma vilken typ av investering som är bäst för dig.

Ett snabbare sätt att investera i bitcoin är använda dig av en marknadsplattform som köper och säljer valutan. Därifrån kan du köpa och sälja Bitcoins. Om du senare vill använda dina bitcoins för köp av produkter och tjänster kan du skapa en Bitcoin-plånbok.

Vilka är skatter är det på att sälja Bitcoin?

Som privatperson i Sverige måste du ta upp i din deklaration när du använt dig av bitcoin. Vilket kan vara när du till exempel har sålt, växlat med en annan kryptovaluta eller betalat med bitcoin för produkter eller tjänster. Det är samma vinstskatt som med aktier eller andra investeringar. Deklarationen sker på bilaga K4, avsnitt D. Du betalar 30% skatt på den vinst du gjort. För varje affär räknar man ut försäljningspriset minus det genomsnittliga omkostnadsbeloppet (vad du köpt dina bitcoin för). Förluster är avdragsgillt på upp till 70%. Detaljerad information om hur du räknar finns på skatteverkets hemsida.

Allt du behöver veta om Blockchain-teknologin

Blockchain-teknologin är en revolutionerande ny teknik som har förändrat hur vi hanterar data och transaktioner. Det är ett distribuerat digitalt register som använder kryptering för att säkerställa att alla transaktioner är säkra och skyddade från manipulation. Blockchain-teknologin gör det möjligt för användare att skicka, ta emot och lagra information utan att behöva lita på en tredje part. Det ger också ett system där alla transaktioner kan spåras, vilket gör det svårt för bedragare att manipulera data. Fördelarna med blockchain-teknologi inkluderar snabbare transaktionstider, lägre avgifter, bättre integritetsskydd och större decentralisering av finansiella system.

Related Articles