Hem » Är bilen värd att ta ett lån för?

Är bilen värd att ta ett lån för?

by Jaxon Lepierre

Många värderar högt att kunna ha nära tillgång till en egen bil. Det är en form av frihet och man kan själv bestämma starttid för körningen. För familjer och de som bor i mindre samhällen eller bor ute på landet blir det ännu mer uppskattat med att ha egen bil.

Hur högt man värderar sin bil beror bland annat på ens ekonomi och vilka krav man har med bilen. Fördelar och nackdelar kommer med de flesta bilar. Men för en del är det viktigaste att bilen är pigg nog för att kunna användas dagligen utan problem. Medan andra känner sig tryggare med att köra en nyare modell. 

En vanlig rekommendation är dock att man inte köper helt ny bil, utan istället tittar på de som varje fall har 2-3 år med sig i bagaget. Anledningen är att vid det laget så har en stor del av värdeminskningen avtagit och det kan kännas mer värt med att ansöka om billån i detta läget.

Spara pengar på äldre modeller?

När det diskuteras om äldre modeller av bilar kan det vara ett väldigt stort spann. Med hänsyn till att det är individuellt med hur pass gammal bil man är beredd på att köpa. En del föredrar att köpa en äldre modell med lägre prisklass. Bland annat för att slippa ansöka om stora lån. 

Visst är det inte särskilt kul med skulder, men i vissa fall är det bra att kunna få låna pengar. Gällande bil kan det ju vara värt det, beroende på hur mycket man behöver låna och under hur lång tid.

Oavsett hur gammal den äldre modellen är så kan det vara klokt med att fundera på hur mycket man kommer att använda sin bil. Ju fler mil du kommer att avverka desto större anledning till att fundera på nyare modeller. Om det behövs ekonomisk hjälp så lägg tid på att jämföra olika långivare med varandra. Det finns ju inga bra anledningar till att betala mer än vad som behövs.

Alltid klokt med jämförelser 

Gällande i princip allt man vill köpa är det bra om man först jämför olika produkter med varandra. Räkna på vad man får för pengarna och för att få en mer tydlig överblick på vilka alternativ som finns att välja mellan.

Gällande lån finns det ett stort antal långivare och lånetyper på marknaden. Lyckligtvis så finns det även sajter som hjälper låntagare med att jämföra lån på ett smidigt sätt. Man knappar in hur mycket man vill låna och hur lång återbetalningstid man önskar. Sen får man fram olika alternativ att jämföra med. 

Den mest intressanta faktorn bör vara hur hög kostnad det blir på lånet i slutänden. Med andra ord lånebeloppet, all ränta och andra kostnader tillsammans. Denna slutsumma kan skilja mellan de olika aktörerna på marknaden, både med större och mindre marginaler. Oavsett så är det ju inte intressant med att betala onödigt mycket för sitt lån.

Var inte för snabb med jämförelserna eller att du vill få ut pengarna så snabbt som möjligt. Sådan stress leder många gånger till att man gör ett mindre bra val. Vanligen tar det 1-2 bankdagar innan pengarna finns på ens bankkonto. Skulle det vara möjligt med att ha dem på kontot på kortare tid, tillkommer det säkerligen högre ränta eller andra kostnader. Vilket kan ge mycket högre slutkostnad på lånet.

Låna för bilens totala värde?

Med billån kommer olika villkor som man måste tänka på när man gör sina beräkningar. Till exempel att man endast kan låna upp till 80% av bilens värde, vilket innebär att du behöver lägga in resterande 20% som en kontantinsats. Denna del går att ansöka om via annan typ av lån, om man inte har detta belopp tillgängligt.

Med billån är det vanligen även krav på att bilen ska vara helt ny och då kan det även vara bra att tänka på att bilens värde minskar snabbt det första året. Men om du istället tar en titt på privatlån kan det vara möjligt för dig att kunna låna för hela beloppet och du behöver inte heller tänka på krav om minsta värde på bilen eller att bilen ska vara helt ny.

Till skillnad från billån så ställs inte bilen som säkerhet om man väljer privatlån. Däremot kan det vara som så att räntan blir lägre på billånet, med hänsyn till att många lån med säkerhet ofta får en lägre ränta. Med hänsyn till detta kan det vara värt med att även jämföra dessa lånetyper emellan och sen välja efter egna prioriteringar.

Oavsett hur du väljer att genomföra dina jämförelser så är det i slutänden du själv som väljer vilket alternativ du tycker är bäst. Men en rekommendation är att vara noga med att alla kostnader har medtagits i beräkningarna. Och att din budget är hållbar nog för att det ska tilläggas en månadskostnad för återbetalning av lånet. 

Related Articles