Hem » Skoda Kamiq – prisvärd och rymlig SUV
suv

Skoda Kamiq – prisvärd och rymlig SUV

by Johan Nyström

Skoda Kamiq är Skodas minsta SUV. Trots det är den både rymlig och har smarta finesser vilket gör den prisvärd. Skoda har två andra SUV:ar i sortimentet, Kodiaq och Karoq. Bilen bygger på plattformen MQB, med en 1,0 TSI-motor på 95 hästkrafter och 175 newtonmeter, kopplad till en manuell växellåda med fem växlar. Knäutrymmet bak, boot space, är 73 millimeter. Bilens bagageutrymme rymmer 400 till 1 395 liter.

Korta fakta om Skoda Kamiq

Fullständigt namnSkoda Kamiq 
Känd förSkodas minsta SUV
LanseradesÅr 2019

Monte Carlo inspirerade Skoda Kamiq

Skoda Kamiq är inspirerad av Monte Carlo-designen. Det betyder att den har svarta detaljer med hög kontrast, till exempel vid grill och stötfångare, som ska pryda fronten. Fronten har även LED-strålkastare med dynamiska blinkers. Just den svarta färgen är tänkt att passa till vilken färg på karossen du än väljer. 

Officiellt om Skoda Kamiq

På Wikipedia och Skodas hemsida kan man få reda på följande om Skoda Kamiq:

  • Skoda Kamiq är en crossover som säljs från och med 2019
  • Skoda är en tjeckisk biltillverkare
  • Kamiq är den andra bilmodellen som bär namnet Kamiq. Det finns en annan Skoda Kamiq som tillverkas i Kina för den asiatiska marknaden
  • Namnet Kamiq betyder “något som passar lika bra som en andra hud” på inuiternas språk
  • Bilen visades officiellt upp för första gången på bilutställningen i Genève år 2019
  • Skoda Kamiq är en CNG-driven modell som ska vara bra både för ekonomin och miljön. 

Skoda Kamiq bagageutrymme 

Skoda Kamiq har ett relativt generöst bagageutrymme, så kallat cargo volume som det även heter på engelska. Bilen har ett variabelt lastgolv som gör att man kan dela upp lastutrymmet i två olika delar. Det är bara att dra ut själva lastgolvet för att kunna sätta det i nedre positionen. Det här systemet gör att det blir enkelt att antingen ha ett helt plant lastgolv med en förvaring under, alternativt ett djupare plastgolv med ökad förvaring när det behövs.

Olika test av Skoda Kamiq

Innan du bestämmer dig för att köpa en Skoda Kamiq kan det vara en bra idé att titta igenom olika tester för att se om bilmodellen passar dig och dina behov. När man söker på nätet efter “Skoda kamiq test” får man en hel del träffar, vilket innebär att du kan göra ordentlig research innan ditt bilköp. 

Sajten vibilagare har bland annat gjort ett test på Skoda Kamiq. Även hogstavaxeln, Dagens Nyheter och bilnyckeln har testat bilen. Söker du på Youtube, till exempel på Skoda Kamiq review, finns det även en hel del videor där personer har testat att köra bilen. Du kan även söka på olika årsmodeller för att se tester av respektive, till exempel 2019, 2020, 2021 och 2022. Om du vill se tester som jämför en Kamiq med andra bilmodeller, till exempel “skoda kamiq vs t roc”, finns det även flera sådana exempel. 

Pris på Skoda Kamiq 

Priset på en Skoda Kamiq varierar beroende på var du köper den och om du köper den ny eller begagnad. Du kan dessutom välja om du ska köpa den eller leasa, vilket gör att priset varierar även där. En ny Skoda Kamiq kostar från 265 900 kronor enligt Skodas hemsida. Om du vill privatleasa en bil kostar det från 4 041 kronor i månaden. 

Begagnad Skoda Kamiq 

Om du däremot föredrar att köpa en begagnad Skoda Kamiq får du räkna med ett pris på ungefär 229 000 – 234 000 kronor, minst. Priset beror även på vilka finesser bilen kommer med, till exempel vilket infotainment den har, och vilken style du väljer.

Att köpa en begagnad bil kan vara en bra idé om man vill komma ner i pris men samtidigt få en bil av hög kvalitet. Skoda Kamiq finns att köpa begagnad. Fördelen med att köpa just en begagnad Skoda Kamiq är att den är en hyfsat ny bilmodell vilket gör att den bil du väljer att köpa antagligen inte har hunnit köra så många mil. Nackdelen är att nybilsgarantin går ut efter tre år. Om du vill köpa en begagnad Skoda Kamiq kan du gå in på sidor som Blocket, Wayke, Bilweb och Bytbil, för att bara nämna några aktörer.

Related Articles