Hem » Så fungerar snabblån och hur du ansöker om dem

Så fungerar snabblån och hur du ansöker om dem

by Jaxon Lepierre

Att låna pengar är något som de flesta behöver göra någon gång i livet. Det kan vara att du behöver pengar till en oförutsedd händelse, eller ta ett större lån som till exempel bil eller bostad. När det kommer till mindre lån så finns det något som kallas för snabblån, det är ofta lån på en mindre summa med snabb utbetalning. Genom att ta snabblån med Loanscouter kan du få det lånet med lägst ränta och bäst villkor. 

Vad utmärker ett snabblån?

Ett snabblån kallas även SMS-lån, blancolån, microlån eller internetlån och är ett lån som du söker om på internet. Oftast går det snabbt och enkelt att få lånet beviljat. Dessa lån har ofta en högre ränta än andra typer av lån och återbetalningstiden brukar vara kortare. Snabblån är lån utan säkerhet vilket betyder att långivaren tar en högre risk när de lånar ut pengar till dig, därför är räntan något högre. Eftersom att räntan är hög bör du alltid titta på den totala kostnaden för lånet innan du går vidare. Det är viktigt att du kan betala tillbaka lånet i utsatt tid.

Hur blir du godkänd för ett lån?

För att låna pengar måste du vara minst 18 år och vara folkbokförd i Sverige. För att få ett snabblån beviljat behöver du inte ställa någon ägodel som säkerhet. Istället så tittar långivaren på din förmåga att betala tillbaka lånet. De tittar bland annat på dessa faktorer:

  • Kreditvärdighet: De tittar på om du tidigare har betalat av dina lån och skulder i tid. För att ta ett lån utan säkerhet behöver du ha en god kreditvärdighet.
  • Inkomst: Du måste ha en tillräckligt god inkomst för att klara av att betala av lånet. Du behöver därför ge ett bevis på din inkomst för att de ska kunna se hur stor påverkan lånet kommer ha på din månadskostnad.
  • Medsökande: Om du vill kan du ansöka om lån med en medsökande. Det betyder att din medsökande blir som en extra säkerhet och den personen blir helt och hållet ansvarig att betala tillbaka lånet som du inte kan göra det själv av någon anledning.

Snabblån utan UC

Det är viktigt att komma ihåg att snabblån är inte en lösning på dina ekonomiska problem, utan det är en lösning om du är i en akut nödsituation och behöver pengar snabbt på grund av en oförutsedd händelse. Ett snabblån är ett begränsat lån vilket betyder att du vanligtvis lånar upp till 6000 kr per lån. Vissa långivare beviljar större lån beroende på din inkomst och förutsättningar. Chansen att du blir beviljad lånet är hög om du har en stabil ekonomi och inga betalningsanmärkningar eller skulder. Med ett snabblån utan UC kan du även låna pengar utan kreditupplysning. De använder ofta en annan tjänst än UC, vilket gör att din kreditvärdighet inte påverkas lika mycket.

Använd en jämförelsetjänst på nätet

Oavsett vilket lån du ska ta så är det alltid bra att jämföra flera långivare mot varandra, för att hitta det bästa lånet för din situation. Fördelen med att använda en jämförelsetjänst är att du kan söka flera lån samtidigt med en enda ansökan. Det görs även endast en kreditupplysning på dig, vilket är bra för din kreditvärdighet. När du gör din ansökan kommer du få fylla i dina personuppgifter, hur mycket pengar du vill låna och önskad återbetalningstid. Efter att du gjort din ansökan kommer du få flera erbjudanden från olika långivare. Du kan sedan välja det lånet som har lägst totala kostnad och bäst villkor. Du kan också ansöka på enskilda långivares hemsidor, dock kan du då behöva göra flera ansökningar på varje långivare vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Vilka faktorer påverkar räntan?

När det kommer till ränta så är det långivaren som avgör räntan på ditt lån. Den avgörs mycket beroende på din inkomst och kreditvärdighet. Ju bättre privatekonomi du har desto bättre ränta får du. Snabblån är ofta dyrare än andra typer av lån men betalar du tillbaka pengarna snabbt kan räntan bli lägre. Det betyder att om du betalar av lånet snabbare än återbetalningstiden kan också räntan bli lägre. Det finns billigare snabblån med en lägre effektiv ränta, men sedan kommer din privatekonomi spela stor roll i den totala kostnaden för lånet. Något du bör ha i åtanke är att de flesta långivare tar även en viss avgift i administration- eller uppläggningskostnad. Det kan även bli mer kostnader vid förseningsavgifter och aviavgifter, därför är det viktigt att du alltid betalar dina skulder i god tid.

Att ta snabblån eller SMS lån kan vara en lösning på en akut situation. Innan du väljer att låna pengar är det viktigt att du tänker över ditt beslut samt undersöker vad du har för alternativ. Det finns många långivare på internet därför kan det vara till din fördel att använda dig av en jämförelsetjänst. Hos en jämförelsetjänst kan du enkelt få fram vilket lån som passar din ekonomiska situation bäst.

Related Articles