Hem » Vilket märke har bäst kap och gersåg? 
MITER1

Vilket märke har bäst kap och gersåg? 

by Johan Nyström

Det är en fråga för många som är i byggtagen. Som hemmafixare kan man komma ganska långt genom att bara googla kap och gersåg test, men det är ändå inte det lättaste att välja rätt. Många saker spelar in, såsom pris, hållbarhet och hur mycket man ska använda sin kap och gersåg. 

Snabbfakta om var man kan finna sin bästa kap och gersåg

BoschEtt bra märke i den högre prisklassen.
JulaHar egna märket MeekTools. Lägre pris men ej proffskvalitet.
MetaboRankad som bästa nätdrivna kap och gersåg av Proffsmagasinet 2022.
MilwaukeeHar enligt tester den bästa batteridrivna kap och gersågen.
FestoolBra märke som ofta beröms på diverse bygg hemma- forum.
HikokiNytt namn, tidigare Hitachi.
DewaltPopulärt märke i den billigare prisklassen. 
MakitaKvalitetsmärke för de flesta typer av verktyg. 
RyobiPopulärt märke i medelprisklassen. Jämförbart med Boschs gröna serie.

Behöver du en kap och gersåg? 

Först måste vi reda ut om du verkligen behöver en kap och gersåg, eller om du bara vill ha en. Hemmafixare köper gärna verktyg och maskiner för många sköna tusenlappar för att sedan bara använda dem någon enstaka gång. 

Han som letar marknadens bästa kap och gersåg

Vi känner alla till honom, jo, för det är nästan alltid en man. Han som måste ha sin bil stående på uppfarten året runt eftersom garaget är smockfullt av sågbänkar, borrmaskiner, kakelskärare och vinkelslipar. Han som har en egen vibrostav trots att det enda han någonsin gjutit är ett fundament till flaggstången. För att inte tala om spikpistolen som han använde sammanlagt fyrtiotre minuter innan han med nyskaparrekord i svordomar gav upp och ringde den lokala byggfirman. 

Som hemmafixare finns det vissa saker som kan vara bra att äga. Annat ska man hyra. Eller så lejer man in någon som gör jobbet, för både plånbokens och den mentala hälsans skull. Sin egen och familjens. 

Är kap och gersåg bra att äga själv? 

Som vanligt handlar det om vad man ska göra och i vilken omfattning. Det är också en fråga om att ha plats för sina verktyg och maskiner. En kap och gersåg med tillhörande bänk tar upp en del plats men inte lika mycket som en betongblandare eller saxlift. 

Här är en lista på saker som kan vara bra att äga:

 • Hammare – Investera i en ordentlig hammare. Inte den billigaste för 45 kr på Jula.
 • Tumstock – Har du små barn så köp tio stycken. De behöver uppnå minst mellanstadieålder för att klara av att vika ihop en tumstock utan att bryta av den. 
 • Skruvdragare – Välj ett lite dyrare märke. Perfekt att önska sig i födelsedagspresent. Folk kan lägga ihop och du behöver inte fejka glädje. 
 • Extra batteri till skruvdragare – Istället för boxningssäck eller terapitimme. När du kört slut på ett batteri byter du till ett nyladdat och du slipper frustration, ilska och avbrott i arbetet. 
 • Skruvmejselset – Hur kul det än är att köra med maskiner så behöver du ett gäng vanliga skruvmejslar i olika storlekar. Både platt- och stjärnmejslar. 
 • Vattenpass – Nej, du kan inte lita på ögonmåttet. Nej, sa jag!
 • Skiftnyckel – Två stycken, en mindre och en större. 
 • Tänger – Några olika varianter såsom avbitartång, kombinationstång och hovtång.
 • Snickarpennor – Alltid är det något som ska märkas upp och vanliga pennor från kontoret eller skrivhörnan fungerar jättedåligt. 
 • Fogsvans – en vanlig hederlig fogsvans, alltså en handsåg för trä. Det kommer du att behöva. 
 • Kniv – en bra kniv är ett måste. Vill du ha flera kan du satsa på en morakniv, en universalkniv och en brytbladskniv. Inte 35-kronorsseten från Biltema, då kan det bli blodvite.  

Att äga en kap och gersåg

Slutligen kommer frågan om man bör ha en egen kap- och gersåg. Om du vet att du kommer att sätta lister, kapa panel eller faktiskt bygga något på riktigt är svaret ja. När du väl lyckats välja mellan en kap och gersåg från Bosch, Dewalt eller något annat märke kommer nästa svåra val. Behöver du bara en kap och gersåg? Eller en kap och gersåg med bord?

Related Articles