Hem » Eric Bibb – fortfarande på scenen efter 50 år
ERIC1

Eric Bibb – fortfarande på scenen efter 50 år

by Johan Nyström

Eric Bibb är en av de största musikerna inom den akustiska bluesen. Han föddes i USA rätt in i medborgarrättskampen. På sjuttiotalet lämnade han USA för Europa och hamnade så småningom i Sverige. Här har han fortsatt vara aktiv med sin musik och är det fortfarande.

Snabbfakta om Eric Bibb

Ålder71 år (född 16 augusti 1951)
FamiljFru och sex barn
YrkeSångare, gitarrist, låtskrivare
Var bor han?Utanför Nyköping

Eric Bibb föddes in i medborgarrättskampen

Eric Bibb föddes den 16 augusti 1951 i New York, USA. Han är en amerikansk singer-songwriter som grammynomimerats två gånger. 1970 lämnade han USA och hamnade så småningom i Sverige. 

Eric Bibb växte upp under en turbulent tid i USA, då svarta var mycket utsatta och levde med hot om våld. Erics far, Leon Bibb, var medborgarrättskämpe och familjens hem i New York var en samlingspunkt för många av dem som deltog i kampen för ett fritt och öppet samhälle för alla.

Eric Bibbs möte med Bob Dylan

Många världskända personer rörde sig i kretsen runt Erics familj. Vid ett tillfälle satt den då elvaårige Eric och bad Bob Dylan om tips kring sitt gitarrspel och sin musik. “Keep it simple”, sa Dylan.

För den som hört Eric Bibb spela blir det uppenbart att han tog till sig Bob Dylans råd. Hans musik beskrivs som en av de bästa inom bluesmusiken idag. Att han internationellt är en av de absolut bästa bluesgitarristerna verkar många kritiker och kulturpersonligheter vara överens om.

Eric Bibb lämnade USA på grund av rasismen

Men 1970 tröttnade Eric Bibb på USA. Han har sagt att det ofta hände att han inte fick åka med i taxin han vinkat till sig när chauffören såg att han var svart. Istället flyttade han till Paris. Där kändes luften lättare att andas. Där fanns också rasism, men inte alls på samma sätt som i New York. 

Eric Bibb – från Paris till London till Stockholm

Så småningom flyttade han till London och hamnade senare i Stockholm. I Sverige kände han sig välkommen. Med tiden träffade han Cyndee Peters, en välkänd sångerska, framför allt i svenska kyrkor. Cyndee Peters och Eric Bibb började spela tillsammans och under flera år framträdde de runt om i Sverige, i kyrkor och andra sammanhang.

Eric Bibb flyttade från USA till stor del för att komma undan rasismen. När han kom till Sverige upplevde han att rasismen inte alls var lika stor som i hemlandet. Men med tiden har det förändrats. I en intervju med Läkarmissionen beskrev han Sverige som betydligt hårdare nu jämfört med när han kom.

Eric Bibbs stora musikaliska familj

Eric Bibb har sex barn, bland annat sångaren och skådespelaren Rennie Mirro, som föddes redan innan Eric flyttade från New York. Yana Bibb är en av Eric Bibbs döttrar. Även hon är musiker och har bland annat spelat med sin far.

Eric Bibb är numera gift med Ulrika Bibb. Ulrika har två barn sedan tidigare. Hon har jobbat som undersköterska inom hemtjänsten, men är även sångerska och har bland annat sjungit tillsammans med Eric. De bor numera utanför Nyköping.

Eric Bibb har synts på många stora scener

Eric Bibb har gjort en mängd framträdanden live, konserter och turnéer på många olika scener genom åren. 2017 var han på turné med sin “Tales from a blues brother” som bland annat kunde ses på Rival i Stockholm. 2019 var han ute på Sverigeturné med band. Då spelade han bland annat på Stora Teatern i Göteborg. 

Efter sin konsert på Scalateatern i september 2022 beskrev en recensent särskilt Eric Bibbs förmåga att knyta kontakt med sina medmusiker och få ihop folk-, blues- och jazzmusik som fantastisk. Förutom Eric Bibb och sju av de största musikerna inom sina respektive genrer medverkade även Erics son, Rennie Mirro och Sarah Dawn Finer. Rennie Mirro och Sarah Dawn Finer är halvsyskon, med samma mamma. Men Sarah Dawn Finer är alltså inte dotter till Eric Bibb.

Eric Bibb – en mängd album

Eric Bibb har spelat in flera skivor. Här är ett urval:

  • Ain’t it grand – 1972
  • Rainbow people – 1977
  • Spirit and the blues  – 1994
  • Road works – 2000
  • Diamond days – 2006
  • The happiest man in the world – 2016
  • Get onboard – 2018
  • Dear America – 2021

Många av skivorna kan hittas på till exempel Spotify. På flera av dem har han sällskap av andra musiker. På skivan Brothers in Bamako (2012) spelar han tillsammans med gitarristen och sångaren Habib Koité. På skivan Troubadour Live (2011) spelar han med Staffan Astner.


Related Articles