Hem » En komplett guide för att klara dig igenom högtiderna!

En komplett guide för att klara dig igenom högtiderna!

by Jaxon Lepierre

Julen kan vara en tid av enorm glädje och fest för många, men den kan också bli en överväldigande period av stress. Överdrivna utgifter spelar ofta en roll i detta, vilket leder till ekonomiska påfrestningar som hotar att förstöra semesterupplevelsen. För att du ska kunna njuta av julen och nyåret utan att behöva oroa dig för pengabekymmer finns här en komplett guide som hjälper dig att ta dig igenom festligheterna med minimal stress.

Våra bästa tips för en oslagbar julstämning

  • Se över vad du lägger dina pengar på

Börja med att prioritera dina utgifter – fokusera på det som är viktigt i stället för att köpa till alla. Överväg att ge hemmagjorda presenter eller inrätta ‘Secret Santa’ bland familj och vänner för att spara pengar och se till att alla fortfarande får något speciellt utan att spränga banken. Sätt upp en budget i början av december och försök att hålla dig till den så mycket som möjligt.

  • Håll dig till budget

Det kan vara lätt att låta sig lockas av alla försäljningar och rabatter, men glöm inte bort att du fortfarande har en budget att hålla dig till! Överväg att handla på nätet om det är lättare för dig – på så sätt blir du inte frestad av saker som du inte behöver eller som du inte hade planerat för i din budget. 

  • Julmat behöver inte vara dyr

Om du är värd för en julfest, dra nytta av enkla recept som är billiga och goda så att alla får en utsökt måltid utan att spendera för mycket. Du kan också välja att göra ett knytkalas – på så sätt får alla dela på både arbete och kostnader istället för att du ska göra allting själv.

  • Prioritera din tid

Det är väldigt vanligt att vi kring jul får många inbjudningar till fester och sammankomster med jobbet, familjen och vännerna. Du ska inte känna dig tvingad att närvara överallt. Välj ut de evenemang som du verkligen VILL gå till, där du vet att du kommer att ha roligt och verkligen ser framemot. Resten kan du helt enkelt avböja med ursäkten att tiden inte räcker till. Satsa hellre på kvalitet istället för kvantitet.

  • Fastna inte i det gamla

Det är aldrig för sent att skapa nya traditioner. Om du sitter fast i sysslor som du inte gillar eller kanske saker som barnen tyckte var roliga när det var små men nu börjar växa ifrån – kom ihåg att ni kan skapa nya jultraditioner! Det handlar trots allt om att spendera kvalitetstid med varandra och ha roligt i varandras sällskap. Det är absolut inget fel i att ändra på saker som inte längre fyller sin funktion.

  • Håll koll på kalorierna

Det kommer väl knappast som en överraskning att de flesta av oss går upp en del i vikt under julen. Vi unnar oss både det ena och det andra med motiveringen att det trots allt är jul. Tyvärr är detta något som vårt midjemått inte godkänner som ursäkt för att inte bli större, och det är för många ett stressmoment när vi vaknar upp på nyårsdagen och festerna är över.

Med detta vill vi inte säga att du inte ska njuta av julbord, julgodis och allt annat som du kanske har sett fram emot, men försök att göra det med måtta. Om du vet att du ska gå på många julbord kanske det inte är nödvändigt att gå sju rundor på alla, du kommer säkerligen att tröttna på skinka och köttbullar snart ändå. 

  • Håll koll på ekonomin

Allt fler lånar pengar under jul och nyår för att kunna unna sig det där lilla extra. Det är inget fel i det, men se till att du lånar smart. Det viktigaste du kan göra innan du tar ett lån är att jämföra villkor hos många olika långivare, på så sätt vet du att du får de bästa villkoren och därmed inte behöver betala mer än nödvändigt.

Moneezy är en jämförelsesajt för många typer av lån. Den är helt gratis och ger dig en klar och tydlig överblick över vad alla de bästa långivarna kan erbjuda dig. Var noga med att se till att din ekonomi kommer att klara av den extra utgiften det innebär att betala tillbaka ett lån innan du tecknar något avtal.

  • Ge dig själv tid att andas

Även under julen måste vi ge oss själva tid att varva ner. Du gör dig själv en björntjänst om du fyller din lista med en massa måsten och inte tar dig tid för att koppla av. Lyssna på kropp och knopp – om du känner dig trött, passa på att lägga dig extra tidigt eller varför inte ta en liten middagslur när tillfälle bjuds. 

Kom ihåg att julen inte handlar om hur mycket pengar man spenderar eller hur många presenter man ger, utan om att tillbringa kvalitetstid med sina nära och kära och skapa minnen. Så använd den här guiden för att hjälpa till att hålla julhelgen stressfri, inte bara i samband med jul men också till det nya året. Se till att du tar dig tid för dig själv och fokuserar på det som verkligen är viktigt – julhelgen kommer att kännas mycket trevligare när du gör det!

 

Related Articles